Thursday, 28 March 2013

Perlantikan PRS 2013

Assalamualaikum...

1. PENGENALAN

Pembimbing Rakan Sebaya adalah para pelajar yang terpilih dan diberi tanggungjawab untuk membantu pihak sekolah terutamanya dalam hal membantu meringankan masalah yang dihadapi oleh rakan-rakan mereka.  Pembimbing Rakan Sebaya juga adalah pelajar, mereka memerlukan keyakinan diri untuk bertugas dengan penuh dedikasi dan berketrampilan, bagi merealisasikannya mereka memerlukan bimbingan , panduan dan pengiktirafan. Untuk mencapai tahap keyakinan diri dan kelicinan tugas, mereka memerlukan bantuan pihak guru atau pihak sekolah untuk memberi motivasi dan tunjuk ajar kepada mereka.
 Pembimbing Rakan Sebaya juga perlu mengetahui dengan jelas bidang tugas mereka serta mengetahui senario seluruh pelajar itu sendiri. Percambahan fikiran dan minda adalah satu cara yang dapat memantapkan keyakinan terhadap tugas mereka
Majlis  Pelantikan Pembimbing Rakan Sebaya diadakan   bertujuan memberi pengiktirafan kepada semua pelajar yang terpilih untuk menjadi Pembimbing Rakan Sebaya bagi tahun 2013. Selain itu juga majlis diadakan untuk memberi motivasi yang membina kepada murid - murid lain agar mencontohi  keperibadian pemimpin sekolah.

2. MATLAMAT


2.1. Memberi pengiktirafan kepada murid yang terpilih
2.2. Memperkenalkan kepada murid – murid  barisan Pembimbing Rakan Sebaya tahun 2013
2.3. Memberi contoh teladan kepada murid mengenai pelaksanaan majlis rasmi

3. OBJEKTIF

3.1    Meningkatkan tahap motivasi murid yang terpilih untuk menjalankan tugas dengan baik.
3.2    Menggalakkan murid lain agar dapat mencontohi  rakan - rakan yang terpilih.

 4. TEMA

“KEPIMPINAN BERWIBAWA PEMANGKIN SEKOLAH CEMERLANG”

--> Berikut adalah beberapa keping gambar yang sempat difotokan :

Wassalam^^...